Ovih dana jesenske boje su na svom vrhuncu. Šume kontinentalne Hrvatske, obojane žutim i crvenim nijansama lišća, u svom su najljepšem izdanju. U potrazi za lijepim jesenskim fotografskim motivima uputila sam se u Gorski kotar i Liku. Prvo odredište bio je Kamačnik – poznato izletište pokraj Vrbovskog u Gorskom kotaru.

jesen-u-kamacniku-3

jesen-u-kamacniku-2

Kamačnik je prekrasan kanjon istoimene rječice koja se nakon svega par kilometara od svog izvora ulijeva u rijeku Dobru. Kamačnik je zaštićeni krajolik u kojem se, šetajući stazom uz rijeku i prelazeći nekoliko mostića, može uživati u bajkovitim prizorima malih slapova, brzaca i vijuganju rijeke kroz šumu. U jesen je posebno čaroban.

jesen-u-kamacniku-4

jesen-u-kamacniku-1

Nakon Kamačnika na redu je bilo izletište Zeleni Vir pokraj mjesta Skrad u Gorskom kotaru. Zeleni Vir je dobio ime po izvoru u plitkoj spilji koja se nalazi ispod 70-metarske litice niz koju pada potok. Na vodama Zelenog Vira je sagrađena i prva hidrocentrala u Gorskom kotaru. Nakon obrušavanja niz planinu, tok se dalje pretvara u pitomu i živopisnu rječicu okruženu bujnom vegetacijom. Vedro i sunčano vrijeme dodatno je naglasilo prekrasne boje ovog idiličnog mjesta.

jesen-na-zelenom-viru-1

jesen-na-zelenom-viru-3

jesen-na-zelenom-viru-2

Treća destinacija bila su poznata Plitvička jezera u Lici. U samom nacionalnom parku dočekalo me vedro ali vrlo vjetrovito vrijeme. Udari vjetra tog, a i proteklih dana, već su dobrano raznijeli lišće sa stabala, ipak, jesenske boje su još uvijek bile prekrasne. Plitvičkim jezerima je uvijek prava uživancija prošetati, a kako se izmjenjuju šumski i vodeni krajolici, motiva za fotografiranje ima bezbroj.

jesen-na-plitvickim-jezerima-1

jesen-na-plitvickim-jezerima-6

jesen-na-plitvickim-jezerima-8

jesen-na-plitvickim-jezerima-2

jesen-na-plitvickim-jezerima-9

jesen-na-plitvickim-jezerima-7

jesen-na-plitvickim-jezerima-3

jesen-na-plitvickim-jezerima-10

jesen-na-plitvickim-jezerima-4

jesen-na-plitvickim-jezerima-11